Telefon

01 434 25 70

E-pošta

svetovalnica.up@siol.net

Uradne ure

Pon, tor, čet, pet: 10 - 14; Sre: 14 - 18

Vabljeni na drugo predavanje v sklopu Šole življenjskih veščin, tokrat s predavateljem Petrom Topićem. Predavanje bo v torek, 15. 2. 2022, ob 18:00 uri v knjižnici Otona Župančiča. Prosimo vas, da spremljate obvestila za primer morebitne selitve predavanja na internet. Prijave na brezplačno predavanje sprejemamo na e-naslov: prijave.up@gmail.com. Mesta so omejena.

O vsebini predavanja

 »Otroci ne upravljajo sami s svojim življenjem, vloga staršev je pri njihovem odraščanju in razvoju ključna. Nobenega privilegija ni v tem, da otrok postane zaupnik ali nadomestni partner enega od staršev, saj mu je s tem onemogočeno, da bi v resnici odrasel v avtonomno osebo. V takem odnosu, ki postane vir zmedenosti in naraščajočega besa, je otrok oropan otroštva, počuti se izkoriščenega in ujetega. Ko odrastejo, ti otroci idealizirajo svoje starše, da bi tako v sebi prikrili bolečino zanemarjenega in izkoriščenega otroka, saj biti staršev nadomestni partner pomeni biti žrtev prikritega incesta. Pogosto razvijejo nerealno predstavo o tem, kaj partnerski odnosi so in kaj jim v življenju lahko ponudijo. Kot posledica izkušenj v otroštvu se žrtve čustvenega incesta tudi v odraslosti spopadajo s krivdo, sramujejo se svojih legitimnih potreb po zdravi odvisnosti od drugih in so žrtve neizpolnjujočih intimnih ter seksualnih odnosov.« Peter Topić

Peter Topić je diplomiral na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani. Po sedmih letih izobraževanja iz Transakcijske analize pri dr. Zoranu Milivojeviću si je na Psihopolis institutu pridobil naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist). Specialistični študij je nadaljeval na mednarodnem inštitutu IITAP (International Institute for Trauma and Addiction Professionals), pri svetovno priznanem strokovnjaku na področju zasvojenosti s seksualnostjo dr. Patricku J. Carnesu, in sicer v Londonu in ZDA.

Šolo življenjskih veščin financirata Ministrstvo za zdravje in FIHO – Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

Priporočene vsebine